Amerika befason Kosovën, ftesë publike për aplikim anëtarësimi në NATO

Amerika befason Kosovën, ftesë publike  për aplikim anëtarësimi në NATO
Amerika befason Kosovën, ftesë publike  për aplikim anëtarësimi në NATO

Nexhat Haziri

  • 28 May 2022 - 09:09

Shkruan: ANALISTI-Nexhat Haziri

Deklarata e ambasadores së SHBA-së në NATO,Julianna Smith për mundësinë dhe përkrahjen e Kosovës për anëtarësim në NATO, është deklaratë inkurajuese e dhënë në kontestin e krizës ndërkombëtare, apo konfliktit ndërkombëtar në mes perëndimit dhe Rusisë si pasojë e agresionit dhe pushtimit të kësaj të fundit ndaj Ukrainës.

-Qeveria e Kosovës do të duhej ta shfrytëzonte këtë momentum për të aplikuar për anëtarësim në këtë aleancë ushtarake, e që do të ishte diçka simbolike, por që do të ndikonte në imazhin e vendit dhe përkushtimin tonë si shtet për t‘iu bashkuar vlerave perëndimore, pra edhe të NATO-së, siç janë siguria, mbrojtja dhe promovimi i paqes. Duhet të kuptohemi se ne nuk jeni Finlandë e as Suedi, dhe anëtarësimi i ynë në NATO është proces i gjatë dhe i komplikuar përkundër vullnetit tonë dhe mbështetjes se aleatëve tanë, por së paku ky aplikim për anëtarësim do të na bënte pjesë të nismave të NATO-s shume siç është „Partneriteti për Paqe“, e që është një hap i madh në procesin e anëtarësimit.

Faktorët që e ngadalësojnë Kosovën apo obligimet që duhet përmbushur për anëtarësim ne NATO, janë sigurimi i njohjeve nga shtetet anëtare të NATO-s të shtetit të Kosovës, përmbyllja e dialogut me Serbinë dhe njohja reciproke në mes dy vendeve, shtrimi i plotë i sovranitetit në gjithë territorin e vendit, avancimi dhe ngritja e kapaciteteve ushtarake të FSK-së dhe fillimi i dialogut me NATO-n për definimin e rrolit të KFOR-it sa i përket kompetencave të sigurisë së jashtme. Pra këto janë të gjitha obligimet apo detyrat që na dalin e që duhet kryer për tu bërë anëtar të plote dhe i barabartë në NATO. Por siç thash edhe më parë përkundër këtyre obligimeve, Kosova do të duhej të aplikonte për anëtarësim, së paku të jetë pjesë e nismave për partneritet me NATO-në në nisma të ndryshme qofshin këto stërvitje të përbashkëta ushtarake apo misione paqësorë dhe rrugës së procesit për anëtarësim ti përmbush kushtet apo detyrat e veta deri në anëtarësim të plotë.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".