Për të shkuar deri tek njohja reciproke pezullohet edhe për një kohë vendimi për targa

Për të shkuar deri tek njohja reciproke pezullohet edhe për një kohë  vendimi për targa
Për të shkuar deri tek njohja reciproke pezullohet edhe për një kohë  vendimi për targa

Muhamet Kelmendi

  • 26 November 2022 - 09:09

Shkruan: ANALISTI - Muhamet Kelmendi

Plani i BE-së është bazë për dialog. Mbi atë kërkohet të dialogohet. Një marrëveshje përfundimtare me bazën e njohjes reciproke është e ardhmja e kësaj ane evropiane.

Këndej kërkohet të punohet. Këtu duhet që BE dhe SHBA-të të bëjnë presion mbi Beogradin dhe çështja të zgjidhet.

Çështja e targave nuk ka të bëjë me akronimet e kohës së ish-Jugosllavisë. Ajo është e lidhur drejtpërdrejtë me njohje reciproke të dy shteteve. Këtu është çështja. Ana shumë jo konstruktive është qëndrimi amerikan dhe ai i BE-së.

Këtu nuk flas për atë që të pezullohet ose jo vendimi për targa, por për mos goditjen e problemit, i cili tërësisht qëndron në Beograd. Është pikërisht shteti serb që vazhdimisht krijon konflikte dhe probleme në Ballkan. Dhe, kjo është parë edhe më herët. Këtë e din ambasadori Hill. Ndërsa, tash lëmohet shteti serb, sikurse ai të ishte viktima e krimit gjenocidial. Kjo nuk shkon. Plani i BE-së është bazë për dialog. Mbi atë kërkohet të dialogohet. Një marrëveshje përfundimtare me bazën e njohjes reciproke është e ardhmja e kësaj ane evropiane. Këndej kërkohet të punohet. Këtu duhet që BE dhe SHBA-të të bëjnë presion mbi Beogradin dhe çështja të zgjidhet.

Po, nëse vendimi për targat është problem,nuk ka fare kuptim që mos të pezullohet për një kohë relative. Kjo nuk e pengon shtetin e Kosovës. Tjetër është rikthimi në punë i të dorëhequrve nacional serbomedhenj të kriminelit nacional-fashist Vuçiq e Daçiq. Shqiptarët duhet ta zgjidhin çështjen me Serbinë. Nuk ka rrugë tjetër. Mirë është të futet reciprociteti në dialogim. E ardhmja është te zgjidhja e çështjeve. çdo problem i pa zgjidhur është konflikt potencial për të ardhmen.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".