Aleksandër Vuçiq 24 vjet pas përfundimit të luftës po vazhdon me politikën e Millosheviqit në vitet e 90-ta

Aleksandër Vuçiq 24 vjet pas përfundimit të luftës po vazhdon me politikën e  Millosheviqit në vitet e 90-ta
Aleksandër Vuçiq 24 vjet pas përfundimit të luftës po vazhdon me politikën e  Millosheviqit në vitet e 90-ta

Skender Mulliqi

  • 03 January 2023 - 17:22

Shkruan: ANALISTI - Skënder Mulliqi

 Presidenti serb Aleksandër Vuçiq është ai që po i sforcon kriminelët , të gjuajnë në KFOR, e  në të njëjtën kohë patriarku i Kishës Ortodokse Serbe , Porfirije provokojë  incident në kufij më Kosovën, për të  ardhur për liturgji, në Patrikanën e Pejës. Kjo është Serbia e sotme , e mbushur si gjithmonë më urrejtje patologjike ndaj shqiptarëve. E ngulfatur  në ide megalomane shoviniste të botës ruse dhe të botës serbe.

 - Është fatkeqësi e madhe që kemi një fqinjë si Serbia, gjithmonë armike. Është kjo Serbi që po shkakton tragjedi popujve në rajon, po u shkakton incidente pareshtur pas luftës në veri, për ndarje të Kosovës. Regjimet shoviniste të Beogradit e kanë hipnotizuar popullin e vet, së kjo që po bëjnë është e mirë .Në këtë lojë gebelsiane po marrin pjesë një pjesë e minoritetit serb ne veri më marifetet me barrikada, me shpërthime bombash, dhe gjuajte armësh. Serbia më mirë do të ishte të shikon punët e saja , të merret më varfërinë ekstreme , e cila krejtësisht është putinizuar.

Vuçiqi më direktivat e Putinit krejt vëmendjen e ka përqendruar në pushtimin e veriut të Mitrovicës. E ka futur në funksion  edhe ushtarin shpirtëror - Kishën Ortodokse Serbe , sikur Millosheviqi në vitet e 90-ta, të shekullit të kaluar. Porfirije ishte nisur për Kosovë, por që ju ndalua hyrja në kufij nga pushteti i Prishtinës. Ky shovinist veç që nuk ka pasur  guxim, më marrë ekspeditë pushtuese ,që më helikopter të zbarkon në Patrikanë të Pejës, siq e kishte bërë këtë Joanikije   në Cetinje të Malit të Zi. Këtë gjë Porfirije nuk e arriti në Kosovë, së këtë kënaqësi nuk ja lejuan organet tona të shtetit, të cilin e kthyen  mbrapsht.

Serbia mos tjetër dëshiron  mbajë  gjendje të  luftës më Kosovën. Kjo është fjalë e ‘shtrenjtë” për Serbinë ,që donë të thotë , më “dhi  këtë Serbi shoviniste të Vuçiqit”.Me falni për këtë shprehje. Komuniteti serb , i ka të gjithë kushtet për të jetuar mirë në Kosovë, dhe nuk ishte dashur as një serb i vetëm të instrumentalizohet për qëllimet e pushtetit të Vuçiqit. KFOR dhe EULEX , nuk ishte dashur të lejojnë kriminelët serb të armatosën , të gjuajnë në KFOR dhe policë të Kosovës, të improvizojnë rezistencë ndaj pushtetit  legjitim të Kosovës, më barrikada  si në kohën e Jogurt Revolucionit. Në këtë drejtim pushteti i Beogradit i ka instrumentalizuar edhe mjetet e informacionit, së gjoja “ serbët në veri po iu nënshtrohen tiranisë’, që  këtë rrenë po e kapërdinë deri diku  edhe faktori ndërkombëtar, duke iu krijuar favore kriminelëve serbo-rus .

Të gjithë këto të zeza po bëhen më direktivat e Putinit dhe të Vuçiqit ,për përfitime serbo rusomëdha në rajon. Presidenti serb, sigurisht që situatën në veri po e shfrytëzon për të mbetur sa më gjatë në pushtet. Kisha Ortodokse  ishte dhe ka mbetur ekspozitura më aktive , që  Ballkanin t’ia vënë në dispozicion  diktatorit Putin. Dhe , për fund të këtij shkrimi , tashmë është bërë e qartë për opinion së në Serbi dhe në veri të Kosovës, po veprojnë mercenarët Vagner, të cilët gjoja kanë ardhur  për qëllime humanitare, më qendrën e tyre  në Nish!

 Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".