Kosova këtë vit me pritje reale për tu anëtarësuar në shumë organizata ndërkombëtare

Kosova këtë vit me pritje reale për tu anëtarësuar në shumë organizata ndërkombëtare
Kosova këtë vit me pritje reale për tu anëtarësuar në shumë organizata ndërkombëtare

Agim Bajrami

  • 26 April 2023 - 07:31

Shkruan: ANALISTI - Agim Bajrami

Kosova, nga fuqitë e jashtme, po shtyhet me shpejtësi që zë vend e saj në organizatat me rëndësi të madhe. vendet që po ndodhin në këtë drejtim janë:SHBA-ja, Britania e Madhe, Gjermania, Franca e Italia.

-Procesi që po kërkon të shtyhet përpara në këtë fazë, dhe ku po merr, që Kosova shpejt të bëhet anëtare e me të drejta të plota në Këshillin e Evropës. Procedurat janë duke u krijuar brenda mekanizmave të Këshillit të Evropës, dhe pritet që Kosova të jetë anëtare është brenda pjesës së parë të vitit. Procesi tjetër, që përparon që të jetë pjesë e Kosovës e organizatave me rëndësi janë: e statusit të vendit kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian, ndjekja e politikave për anëtarët e anëtarëve në OSBE, INTERPOL, UNESKO e të tjera, e në mekanizmat para anëtarësimit në NATO.

Natyrisht, që hapi mjaft i mund të bëhet në miratimin e realizimit të liberalizimit të vizave për shqiptimin e Kosovës, ku do të jetë efektive nga 1 Janari i vitit 2024. Kosova po shkon drejt realizimit të subjektivitetit të ndërkombëtarëve në drejtësi dhe mekanizmat e vendimeve të marra nga qytetarët. . Është e vetëkuptueshme, që do të ketë përgjigje nga aleanca e politikat në lidhje me fëmijën, si Serbia, Rusia, Kina, Korea e Veriut, Irani, Arabia Saudite dhe vendet e tjera të lindjes së mesme, por Kosova do e zë vend në dhënien e kontributit. të saj ndërkombëtar sipas peshës së saj modeste që ka përkrah aleancën e saj të natyrshme perëndimore.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimin e gazetës "Kosova Sot Online".