Nuk është synimi kryesor i Serbisë asociacioni: Politika e paqësimit po jua realizon interesat ruso-serbëve

Nuk është synimi kryesor i Serbisë asociacioni: Politika e paqësimit po jua realizon interesat ruso-serbëve
Nuk është synimi kryesor i Serbisë asociacioni: Politika e paqësimit po jua realizon interesat ruso-serbëve

Gurakuç Kuçi

  • 31 May 2023 - 15:23

Shkruan: Dr. Gurakuç Kuçi

Aspiratat e Serbisë shtrihen përtej asociacionit të komunave me shumicë serbe. Qëllimi përfundimtar i Serbisë është të adresojë kërkesën në unitet me Rusinë, për zgjidhjen dhe përfundimin e çështjes së Kosovës përmes një konference ndërkombëtare. Në konferencën ku do të zgjidhjet edhe çështja e Ukrainës dhe aty do të mund të përfitojë më shumë hapësirë edhe bashkimi sllavo-ortodoks apo më saktë serbo-rus.

Paqëtimi (appeasment), një rrugë e rrezikshme.

Ne duhet të njohim rreziqet e natyrshme të paqësimit, veçanërisht kur bëhet fjalë për qasjen e Perëndimit ndaj Serbisë. Zbutja përfshin bërjen e lëshimeve dhe kompromiseve me shpresën për të shmangur konfliktin. Megjithatë, historia na ka dhënë një mësim të ashpër: qetësimi i agresorëve shpesh çon në agresion dhe paqëndrueshmëri të mëtejshme. Jehona bezdisëse e viteve 1930, kur Britania e Madhe dhe Franca ndoqën paqësimin ndaj Gjermanisë naziste, rezonojnë edhe sot. Koncesionet e tyre të gabuara, si Marrëveshja e pafat e Mynihut, vetëm e trimëruan Hitlerin dhe nxitën agresionin e tij. Dhënia e koncesioneve Serbisë mund të na ekspozojë ndaj një rreziku të ngjashëm, pasi Rusia mund t'i shfrytëzojë ato për interesat e veta. Është jetike që të shqyrtojmë strategjitë alternative që i japin përparësi paqes dhe stabilitetit afatgjatë.

Objektivat më të mëdha të Serbisë: Aspiratat e Serbisë shtrihen përtej asociacionit të komunave me shumicë serbe. Qëllimi përfundimtar i Serbisë është të adresojë kërkesën në unitet me Rusinë, për zgjidhjen dhe përfundimin e çështjes së Kosovës përmes një konference ndërkombëtare. Në konferencën ku do të zgjidhjet edhe çështja e Ukrainës dhe aty do të mund të përfitojë më shumë hapësirë edhe bashkimi sllavo-ortodoks apo më saktë serbo-rus.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".