Vizita e Kryeministrit të Kosovës në Maqedoni të Veriut tregojë ideologjinë e madhe pansllave në Ballkan

Vizita e Kryeministrit të Kosovës në Maqedoni të Veriut tregojë ideologjinë e madhe pansllave në Ballkan
Vizita e Kryeministrit të Kosovës në Maqedoni të Veriut tregojë ideologjinë e madhe pansllave në Ballkan

Muhamet Kelmendi

  • 19 August 2023 - 09:05

Shkruan: ANALISTI-Muhamet Kelmendi

Asgjë nuk ka ndryshuaruar në politikën sllavomadhe. Ndryshe, si duhet kuptuar krimineli Vuçic në deklarim të vizitës, me deklaratat e vijës së njëjtë të Kryemiminstrit të Maqedonisë, Dimitar Kovaçevski dhe Presidentit të këtij shteti. Këtej shkojnë pastaj edhe ftesat nga poolicia dhe bisedat informative dhe gjobat. Të gjitha në njëje qëllim. Vija politike sllave në Maqedoni dhe në Serbi është e njëjta. Kanë përmbajtje të njëjtë. Ndryshojnë vetëm në radhitje gjuhësore deklarimet sllavomëdha të deklaratave nacional-shoveniste në Serbi dhe në Maqedoni.

-Vizitën e Kryeministrit të Kosovës në Çair dhe në Tetovë, shumë forca politike dhe analistë të Kosovës, e kanë vlerësuar në gjest jo politik. Ka disa që edhe e vlerësojnë në veprim të një " ultranacionslisti" në shërbim të shovenizmit serbosllavomadh. Në të njëjtën kohë, udhëheqësit e shtetit të Maqedonisë së Veriut, si dhe vetë kryeshovenisti serbomadh, Aleksandër Vuçiq, e vlerësuan në " akt nacionalist për të krijuar Shqipërinë e "madhe". Qëndrimet e tilla, pavarësisht pozitave dhe analizave të kundërta në dukje, kanë një pikesynim, atë të denigrimit të vetë politikës së shtetit të Kosovës. Natyrisht se edhe unë me shumë çështje nuk perputhemi me z.Kurti.

Ka shumë veprime që nuk i perkrahi. Ka bërë shume pak punë ose fare për mbrojtjen dhe përmirësimin e gjëndjes së masave të gjëra popullore. Pensionet janë qesharake. Papunësia vazhdon, sikundër edhe ikjet nga vendi. Nuk është përmirësuar gjendja e veteranëve, të invalidëve dhe të familjeve të ish- ushtarëve dhe dëshmorëve të kombit. Ka dhe shumë çështje në fushën sociale, në arsim, në gjyqësi, në rend dhe në siguri, që nuk perputhemi. Mirëpo, nuk mendoj se ka vend për ndonjë kritikë a punë të rrezikshme të Kurtit gjatë inagurimit të rrugës në Qair me emrin e veprimtarit të shquar të kombi, heroit Adem Denaqi. Po kështu as në vizitën në Tetovë dhe plani për ndërtimin e rrugës Tetovë-Prizreren nuk ishte për kritikë. Të dy këto punë janë normale dhe pa pikësynime nacional-shoveniste. Mund të kritikohen diskutimet e bëra. Fjalimet qesharake të z.Kurti, si psh.: " Prizereni dhe Tetova kanë qenë bashkë në një qiellë por u ndanë me bjeshkë gjatë historisë". Thënie qesharake dhe me kuptime të ndryshme aspak praktike.

E keqja është bashkimi i kritikës nga Kosova me pretendiemet e Presidentit të Maqedonisë Panderovskin, me kryetaren e komunës së Shkupit dhe me kriminelin e Serbisë, Aleksandër Vuçiq. Ky bashkim tregon se edhe pse janë kufijtë midis Serbisë dhe Maqedonise se Veriut, nuk ka dallime politike dhe se si sllavët maqedon, ashtu edhe sllavet serb, kanë një synim, atë të bashkimit të Maqedonisë së Veriut me Serbinë. Asgjë nuk ka ndryshuaruar në politikën sllavomadhe. Ndryshe, si duhet kuptuar krimineli Vuçic në deklarim të vizitës, me deklaratat e vijës së njëjtë të Kryemiminstrit të Maqedonisë, Dimitar Kovaçevski dhe Presidentit të këtij shteti.

Këtej shkojnë pastaj edhe ftesat nga poolicia dhe bisedat informative dhe gjobat. Të gjitha në njëje qëllim. Vija politike sllave në Maqedoni dhe në Serbi është e njëjta. Kanë përmbajtje të njëjtë. Ndryshojnë vetëm në radhitje gjuhësore deklarimet sllavomëdha të deklaratave nacional-shoveniste në Serbi dhe në Maqedoni. Ky fakt trregon gjendjen aktuale dhe detyrat që duhet të kapen në Prishtinë. Mund të akuzohet dhe edhe të ndërlidhet me spiunazh, por në raport me gjendjen, lypset një bashkim politik. Ndarja e dëmton çështjen.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online "