Jo privilegje të pa merituara, puna dhe angazhimi i deputeteve është baza e punësimit të zyrtarëve ndihmës për deputet

Jo privilegje të pa merituara, puna dhe angazhimi i deputeteve është baza e punësimit të zyrtarëve ndihmës për deputet
Jo privilegje të pa merituara, puna dhe angazhimi i deputeteve është baza e punësimit të zyrtarëve ndihmës për deputet

Muhamet Kelmendi

  • 15 September 2023 - 07:44

Shkruan: ANALISTI - Muhamet Kelmendi

Ka një numër të deputetëve që një a dy -tri herë diskutojnë. Për atë kanë materialin e përgatitur. Të tjerët janë në Kuvend për votë. Kosova është larg që të siguroj për deputetë zyre dhe kuadrin përcjellës. Paraprakisht kërkohet shumë punë në përzgjedhje të kandidatëve për deputet. Në të kundërtën do kemi vetëm harxhime. Puna dhe angazhimi mbetet i njëjtë.

-Kuvendi si organ legjislativ, ekzekutiv e gjyqësor kërkohet të funksionoj dhe ti kryeje detyrat ligjore e kushtetuese. Për të realizuar këtë detyrë lypset që çdo deputet të ketë zyrën e punës për vete dhe zyrtarin.

Në zyrë punësohen 1 a 2-3 zyrtar. Kjo është kudo në botë. Mirëpo, në Kosovë, kemi vështirësi.

Kjo del nga shumë anë: 1. Deputetët nuk janë të përzgjedhurit e partive politike mbi bazën e njohurive dhe të angazhimit, por mbi bazën e lidhjeve politike dhe shërbimit ndaj udhëheqjes. 2. Mbi këtë edhe zgjedhësit nuk kanë pasur mundësi të përzgjedhin.

3. Votimi për deputet ka dyshime të dukshme në numërim të votave dhe 4. Aftësia e deputetëve për një punë të suksesshme lënë për të dëshiruar, sepse shumë nuk e njohin fare lëndën e punës. Faktet tregojnë se asistenti,.pa zyre konkrete për deputet, por edhe me zyre, me nivel që kanë deputetët, është thjeshte zyrtar që bartë materialin me çantë të deputetit. Nga angazhimet në Kuvend, prej 120 deputeteve, dalin rreth 30 që angazhohen, shprehin mendime dhe marrin pjesë në diskutime nëpër seanca dhe në grupe parlamentare. Ka një numër të deputetëve që një a dy -tri herë diskutojnë. Për atë kanë materialin e përgatitur. Të tjerët janë në Kuvend për votë. Kosova është larg që të siguroj për deputetë zyre dhe kuadrin përcjellës. Paraprakisht kërkohet shumë punë në përzgjedhje të kandidatëve për deputet. Në të kundërtën do kemi vetëm harxhime. Puna dhe angazhimi mbetet i njëjtë. Hiq me hiq dhe rreth hiqit.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".