Kosova nuk duhet lejuar që Presidentit serb, ta shfajësoj vetën përmes krye terroristit Milan Radojçiq

Kosova nuk duhet lejuar që Presidentit serb, ta shfajësoj vetën përmes krye terroristit Milan Radojçiq
Kosova nuk duhet lejuar që Presidentit serb, ta shfajësoj vetën përmes krye terroristit Milan Radojçiq

Fadil Maloku

  • 01 October 2023 - 08:04

Shkruan: Sociologu- Fadil Maloku

Mos të harrojmë se opozita serbe dhe shoqëria civile serbe është duke ushtruar presion për mbajtjen e zgjedhjeve të reja, diku më 17 dhjetor. Policia dhe Prokuroria Speciale Kosovare, po bë mirë që po mbledh argumente e dëshmi të fuqishme e të pakontestuara para Gjykatës ndërkombëtare krime, për implikimin dhe organizimin i sulmit që e organizoj, financoj dhe realizoj vet Serbia me Aleksandër Vuqiçin.

 

Nëse me një analizë të përmbajtjes, i bëjmë një interpretim më të sofistikuar të letrës së krye terroristit Mila Radojçić, kuptojmë se i gjithë operacioni terrorist, tani ka tendenca të relativizohet dhe të personalizohet e adresohet jo aty ku e ka burimin e vërtetë, te Serbia, por, te bartësi dhe ekzekutuesi vendor,sepse Milan Radojqiç ishte banor i Kosovës, ishte pronar i patundshmërive marramendëse që i bëri publike edhe policia jonë; ishte politikisht i angazhuar; ishte edhe karizëm e pa kontestuar politike, në mënyrë që i gjithë skenari të marr përmasat e një kryengritje, të përgjithshme e banorëve serb, ku KFOR-i pa asnjë dyshim do implikohej shkaku i rrezikimit të sigurisë rajonale. Vetë armët e konfiskuara, më së miri e dëshmojnë këtë fakt. Alibia e një kryengritje eventuale, pa asnjë dyshim u “ushqye dhe u mirëmbajt” gjatë gjithë këtij viti, ai në “viktimizimin” permanent të Presidentit serb nëpër gjitha kontaktet që pati si me Uashingtonin ashtu edhe me Brukselin, për çka u krijua një klimë konfuzioni po edhe një “pistë” e re e fajësisë që iu adresua qeverisë kosovare, ashtu edhe me qytetarët e rëndomtë serb në veri. Këtë ai e arriti, përmes dy metodave; frikësimit. Nuk ishin të rastësishme kallja e makinave të qytetarëve serb në veri, presioni dhe shantazhimi i gjithë atyre që dilnin nga kjo skemë kërcënuese, dhe; homogjenitetit politik, nuk është e rastësishme mos pjesëmarrja e komplet serbëve në zgjedhjet për Kryetar komunash, që u nisë me largimin e pjesëtarëve serb nga policia e Kosovës përmes direktivave dhe vullnetit të Presidentit serb. Narracioni, mirë i përpunuar nga ana e ekspertëve serb, padyshim me lejen e A. Vuçiqit, për gjëja “kërcënimin dhe, siç shkruan kryekrimineli Radojçiq, e që u lexua nga avokati i tij, “për terrorin e Kurtit” , që kinse i është bërë qytetarëve serb të veriut, për mendimin tim ka mundur në bisedimet që u zhvilluan përmes shatll diplomacisë, të evitohej dhe kontestohej me një milion argumente; duke filluar me barazinë gjuhësore (gjuha serbe është gjuhë zyrtare); me super diskriminimin pozitiv (nuk ka askund në botë që një minoritet pre2/3% të gëzoj të drejta si serbët e veriut); me të drejtat civile (ku nuk ka asnjë pakënaqësi të shfaqur tek serbët këndej veriut). Andaj shfajësimi i sotëm që e u mundua ta bëjë krye terorristi Radojçiq në Media Center, përmes (avokatit) përveç që ishte një manipulim i qartë me opinionin ndërkombëtar, pra, një parapërgatitje dhe tentativë e Serbisë për t’u ikur si qortimeve ndërkombëtare! Natyrisht, ky prononcim meditativ ishte edhe për konsum të brendshëm.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".