Dialogu Kosovë Serbi vështirë të ringjallet, u godit nga sulmi terrorist serb më 24 shtator

Dialogu Kosovë Serbi vështirë të ringjallet, u godit nga sulmi terrorist serb më 24 shtator
Dialogu Kosovë Serbi vështirë të ringjallet, u godit nga sulmi terrorist serb më 24 shtator

Blerim Burjani

  • 04 October 2023 - 07:37

Shkruan: ANALISTI-Blerim Burjani

Dialogu është lënduar për momentin, edhe ashtu ka qen i përfunduar me dështim, pastaj ndodhi rasti Banjskos , tash për momentin perëndimi po merret me menaxhim të konfliktit e jo me dialog.

Problemi tash nuk është qysh me nis serish dialogu, por si të ndalet konflikti , apo ndonjë akt tjetër terrorist, Ka fare pak ka shpresë që dialogu dialogu të riaktivizohet tash shpejtë pas këtyre zhvillimeve, ose duhet pritur edhe pak. Për mendimin tim do të ishte urgjente që të detyrohen të zbatojnë obligimet marra, duhet të ndryshoj modeli i dialogut, ose SHBA dhe BE ta detyrojnë Serbin që ta njoh Kosovën. Kjo do të ndryshonte plotësisht zgjidhjen përfundimtare.

Mundë të ndodhë që Serbia ta kushtëzohet me ultimatume, ose njohje reciproke ose sanksione dhe largim nga integrimet evropiane dhe përjashtimin Serbisë nga organizatat ndërkombëtare. Kjo qasje e ashpër e Bashkësisë ndërkombëtare do të mundë të ndryshoj diçka tek Serbia. Por nëse kjo nuk ndodh s’ka gjë prej kësaj pune, pra situate është dhe vazhdon të mbetet në pikën zero.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".