Anëtarësimi i Kosovës në KE varet nga qëndrimet e Brukselit dhe Uashingtonit për procesin e ndërtimit të Asociacionit

Anëtarësimi i Kosovës në KE varet nga qëndrimet e Brukselit dhe Uashingtonit për procesin e ndërtimit të Asociacionit
Anëtarësimi i Kosovës në KE varet nga qëndrimet e Brukselit dhe Uashingtonit për procesin e ndërtimit të Asociacionit

Muhamet Kelmendi

  • 29 November 2023 - 21:18

Shkruan: ANALISTI-Muhamet Kelmendi

BE dhe SHBA e kanë thënë këtë. Kjo, del edhe nga masat që i ka Kosova. Anëtarësimi në Këshillin e Evropës pa status të organizuar të Asociacionit nuk mendohet të bëhet.

 

Anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Evropës është i ndërlidhur me Asociacion dhe me zgjedhjet në veri të Kosovës. Këtej, ende nuk ka fakte që mundë të themi me besim se kjo është ndërlidhja. Varet shumë edhe nga zgjedhjet në Serbi dhe nga qëndrimet që do ti ketë Beogradi. Ndërsa, për të filluar procedura kërkohet që paraprakisht nga Brukseli të behet publik Draft-Statuti. Pas kësaj është një Procedurë në Kuvendin e Kosovës dhe pritet edhe vendimi i Gjykatës Kushtetuese. Kur të përfundojnë këto çështja do të ndërlidhet anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Evropës me status të asociacionit. BE dhe SHBA e kanë thënë këtë. Kjo, del edhe nga masat që i ka Kosova. Anëtarësimi në Këshillin e Evropës pa status të organizuar të Asociacionit nuk mendohet të bëhet. Duket se Brukseli dhe Uashingtoni e kanë ndërlidhur këtë drejtpërdrejtë.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".