Është koha për të vepruar, për ta shkëputur drejtësinë nga lidhja dhe nënshtrimi ndaj krimit të organizuar!

Është koha për të vepruar, për ta shkëputur drejtësinë nga lidhja dhe nënshtrimi ndaj krimit të organizuar!
Është koha për të vepruar, për ta shkëputur drejtësinë nga lidhja dhe nënshtrimi ndaj krimit të organizuar!

Dardan Grapci

  • 16 December 2021 - 09:00

Shkruan:  ANALISTI - Dardan Grapci

 Përmbyllja me sukses e komunikimit të zhvilluar në mes të Ministrisë së Drejtësisë dhe Komisionit të Venecias, për finalizimin e  pakos që parashihet për reformën e sistemit të drejtësisë, është një sukses i madh për Qeverinë Kurti,  në prag të përmbylljes së vitit të parë kalendarik të Qeverisjes në këtë mandat, të cilin e ka fituar me referendum popullor. Besimi i dhënë nga qytetarët,  me zotimin për shtet të së drejtës dhe luftë kundër korrupsionit po arsyetohet dhe po dëshmohet  me veprime praktike, masa politike dhe ligjore.

 -Gjithsesi, që në agjendën e përpjekjes së pa reshtur për reformim dhe ristrukturim të sistemit të drejtësisë,  data 14 Dhjetor 2021, si ditë e  publikimit zyrtar të  opinionit final të Komisionit të Venecias,  për Qeverinë e Kosovës dhe institucionet e së drejtës, do të shënohet si datë e fillimit të kthesës së madhe për reformë dhe pastrim të sistemit të drejtësisë në Kosovë nga bllokuesit e grupeve  jo formale të interesit. Opinioni i Komisionit të Venecias i publikuar  në versionin zyrtar në  faqen zyrtare të këtij Komisioni, me të drejtë është mirëpritur edhe nga organizatat jo qeveritarë që e monitorojnë këtë sistem, por edhe nga vetë Qeveria , përkatësisht Ministria e drejtësisë ngase nga ky moment hapet rruga dhe eliminohen pengesat burokratike, është fillimi i reformimit të Sistemit Prokurorial drejtë një sistemi më llogaridhënës, shkëputje nga një papërgjegjësi që e kishte karakterizuar  në  punën e deritashme, nga  individ të pa përgjegjshëm dhe  mbase të lidhur edhe me struktura të krimit të organizuar.

Është pur tu përshëndetur fakti që  Komisioni i Venecias ka miratuar kërkesën kryesore të Ministrisë së Drejtësisë  lidhur me reformën në KPK dhe ndërprerjen e mandatit të shumicës së anëtarëve aktual. Komisioni ka mirëpritur vullnetin politik të shprehur edhe në seancën plenare nga përfaqësuesit e Ministrisë së Drejtësisë që të marrin për bazë zbatimin e rekomandimeve në opinion. Pra ky bashkërendim i angazhimit profesional të palëve, do ta ndihmon reformën e plotë të sistemit me veprimet konkrete ligjore që do të ndërmerren në  fazën vijuese.

Fillimi i këtij procesi pozitiv  është  hapi i parë drejtë fitores së madhe  në fushën  e sundimit të ligjit në Kosovë, fushë kjo e bllokuar nga ndikimi i politikës, ngase përbërjet e deritashme të strukturës së KPK-së  ishin vazhdimisht në funksion të avokatisë ndaj krimit të organizuar të kontrolluar e dirigjuar nga mafio politika. Pra,  edhe  dokumenti i harmonizuar në mes të Qeverisë së Kosovës - Ministrisë së Drejtësisë, në përmbajtjen e tij të plotë,  do të jetë testi më serioz  në provimin që duhet ta jep Qeveria Kurti në zotimet e saj për shtet të së drejtës dhe llogaridhënie e përgjegjësi për ligj zbatuesit në sistemin e drejtësisë.

Është inkurajues fakti që pas publikimit të këtij dokumenti në Veb faqen e Komisionit te Venecias  ka reaguar edhe Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, duke mirëpritur dhënien e  rekomandimit pozitiv për uljen e mandatit të anëtarëve të Këshillit  Prokurorial të Kosovës (KPK) dhe  dhënien  rekomandim pozitiv, sipas kërkesës së MD-së për ndërprerjen e mandatit për disa anëtarë të KPK. Haxhiu, përmes një postimi në Facebook, ka thënë se do të ndiqen me përpikëri rekomandimet e Komisionit të Venecias. 

Në opinionin e Komisionit të Venecias rekomandohet zgjedhja e anëtarëve të pavarur të Këshillit Prokurorial vetëm me një shumicë më të madhe sesa shumica qeverisëse në Kuvend.

Kësisoj, Komisioni i Venecias këshillon që anëtarët të pavarur të KPK-së të mos dalin nga Kuvendi i Kosovës, por nga institucionet e jashtme të pavarura apo shoqëria civile. Për të pasur një përzgjedhje sa më profesionale, Komisioni i Venecias ka rekomanduar që  zgjedhja me shumicë të thjeshtë duhet të zëvendësohet me një sistem zgjedhor proporcional, ose emërimin e disa anëtarëve të pavarur nga institucionet e jashtme të pavarura ose shoqëria civile, rekomandim substancial që është mbështetur edhe nga ana e Ministrisë së Drejtësisë.

 Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".